По-малко от две години след демонтажа на печално нашумялата Бронзова къща“

...
По-малко от две години след демонтажа на печално нашумялата Бронзова къща“
Коментари Харесай

13-метров човек изправя електронна снага на мястото на мавзолея

По-малко от две години след демонтажа на печално нашумялата „ Бронзова къща “ мястото, където допреди 30 години лежеше мумията на Георги Димитров, още веднъж е украсено със модерно изкуство. 

Впрочем през декември 2019 година там за към два часа скулпторът Андрей Врабчев ни сподели мумията на комунизма - да не би някой да реши, че си е отишла, само че общинските управляващи разпоредиха злокобната фигура да бъде отстранена. 

От няколко дни там, където в миналото (по заповед на БКП) имаше пантеон, в този момент (с поддръжката на Столична община) се извисява „ Един човек “. Така се назовава високотехнологичната интерактивна апаратура на Венелин Шурелов, която общинарите избраха още през 2018 г. 

Електронният човек е висок 13 метра. Приблизително толкоз беше и „ Бронзовата къща “ на Пламен Деянов, само че „ Един човек “ на Шурелов свети (не като Самуил) и коства по-малко. Парите, платени за арт оборудването от Столична община по стратегия " Навън " за краткотрайни художествени творби в градска среда, са 81 000 лева То ще остане там до края на 2021 г. 

Наподобяващата човешка фигура структура е „ покрита с 42 LED екрана, които ще излъчват динамично образно наличие, генерирано от особено основан компютърен логаритъм “, оповестяват уредниците. Казано по-просто, в случай че минете около „ Един човек “, и всичко с електрониката е наред, след 4-5 минути ще можете да видите себе си и други минувачи на някои от екраните. 

Един тип против Двореца се появи нещо като монумент, само че не примерно на някой цар, а на минувачите. Изглежда ще видим и още неща, само че формалното разкриване към момента следва - днес в 17 ч. 

Доц. доктор Венелин Шурелов е приключил " Сценография " в Националната художествена академия. Той е съосновател и учител в магистърска стратегия " Дигитални изкуства ", съосновател, част от кураторския екип и механически уредник на DA Fest. Творчеството му е многообразно и включва рисунки, интерактивни съоръжения и пърформанс, цифрови технологии, видеоарт и сценографски планове. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР